UTFLYKTSMÅL.

Det kan vara svårt att hitta ytflyktsmål med segelflyganknytning men vi har faktiskt ett av de bästa ganska nära. Det är SEGELFLYGMUSEET på ÅLLEBERG, strax utanför Falköping. Museet är ett av de få i världen som visar enbart segelflygplan och tillhörande materiel. Här finns, bland alla andra rariteter av tidigare segelflygplan, ett ex. av Zögling Z10. Ett glidflygplan som byggdes i slutet av 1930-talet av medlemmar i vår flygklubb. Det renoverades för ett antal år sedan av en veterangrupp i denna flygklubb och finns nu utställt i museet.
Veterangruppen har också renoverat det exemplar av det svenska segelflygplanet Fi-1 som finns i samlingarna. Det enda exemplar som är kvar av det enda svenskkonstruerade segelflygplanet.

Här finns också nästan alla de gamla klassiska typerna av segelflygplan som användes under den så kallade ”träperioden” inom segelflyget. Här finns också vår gamla, av många älskade, L-Spatz-55, SE-SWF.

Segelflygmuseet är öppet alla dagar under sommaren mellan 11 till 17. Kunniga guider svarar för visningen. Andra tider kan ordnas genom kontakt på tel. 0515-37185.

Ett besök på Ållebergs Café och Restaurang, med hänförande utsikt över Falbygden, kan verkligen rekommenderas.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentarer är stängda.